Publicaciones Científicas- 2010

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Antonio González-Sarrías, Juan A. Giménez-Bastida, María T. García-Conesa, María B. Gómez-Sánchez, Noelia V. García-Talavera, Ángel Gil-Izquierdo, Carmen Sánchez-Álvarez, Luis O. Fontana-Compiano, Juan P. Morga-Egea, Francisco A. Pastor-Quirante, Francisco Martínez-Díaz, Francisco A. Tomás-Barberán, and Juan Carlos Espín (2010)
Occurrence of urolithins, gut microbiota ellagic acid metabolites, and proliferation markers expression response in the human prostate gland upon consumption of walnuts and pomegranate juice
Mol. Nutr. & Food Res. 2010, 54, 311-322.
Índice de impacto: 4.356     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de los Alimentos-1º

Vallejo, F.; Larrosa, M.; Escudero, E.; Zafrilla, M.P.; Cerdá, B.; Boza, J.; García-Conesa, M.T.; Espín, J.C.; Tomás-Barberán, F.A. (2010)
The Concentration and Solubility of Flavanones in Orange Beverages Affect their Bioavailability in Humans
J. Agric. Food Chem. 2010, 58(10):6516-24.
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de los Alimentos-1º/ Química aplicada-1º

Larrosa, M.; Tomé-Carneiro, J.; Yáñez-Gascón, M.J.; Alcántara, D.; Selma, M.V.; Beltrán, D.; García-Conesa, M.T.; Urbán, C.; Lucas, R.; Tomás-Barberán, F.A.; Morales, J.C.; Espín, J.C. (2010)
Preventive oral treatment with resveratrol pro-prodrugs drastically reduces colon inflammation in rodents.
J. Med. Chem. 2010, 53(20):7365-7376.
Índice de impacto: 4.802     Área-Cuartil: Medicinal Chemistry-1º

Larrosa, M.; García-Conesa, M.T.; Espín, J.C.; Tomás-Barberán, F.A. (2010)
Ellagitannins, ellagic acid and vascular health.
Mol. Asp. Med. 2010, 31(6):513-39
Índice de impacto: 6.492     Área-Cuartil: Bioquímica y Biol. Mol.-1º

Azorín-Ortuño, M.; Yáñez-Gascón, M.J.; Pallarés, F.J.; Larrosa, M.; García-Conesa, M.T.; Tomás-Barberán, F.A.; Espín, J.C. (2010)
Pharmacokinetic study of trans-resveratrol in adult pigs.
J. Agric. Food Chem. 2010, 58 (20): 11165-11171.
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: Ciencia y Tec. Alimentos-1º

Larrosa, M.; González-Sarrías, A.; Yañéz-Gascón, M.J.; Selma, M.V.; Azorín-Ortuño, M.; Toti, S.; Tomás-Barberán, F.A.; Dolara, P.; Espín, J.C.  (2010)
Anti-inflammatory properties of a pomegranate extract and its metabolite urolithin-A in a colitis rat model and the effect of colon inflammation on the phenolic metabolism.
J. Nutr. Biochem. 2010, 21, 717-72
Índice de impacto: 4.091     Área-Cuartil: Nutrición y Dietética-1º

González-Sarrías, A.; Larrosa, M.; Tomás-Barberán, F. A.; Dolara, P.; Espín, J.C. (2010)
NF-κB dependent anti-inflammatory activity of gut microbiota ellagic acid derived metabolites, urolithins, in human colonic fibroblasts.
Brit. J. Nutr. 2010, 104, 503-512
Índice de impacto: 3.446     Área-Cuartil: Nutrición y Dietética-1º

González-Molina, E.; Dominguez-Perles, R.; Moreno, D.A.; García-Viguera, C. (2010)
Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health.
J. Pharm. & Biomed. Anal. 2010, 51, 327-345
Índice de impacto: 2.453     Área-Cuartil: Farmacología – Farmacia – 2º; Química, Analítica – 2º

de Pascual-Teresa, S.; Moreno, D.A.; García-Viguera, C. (2010)
Anthocyanins, flavanols and cardiovascular health: A review of current evidence.
Int. J. Molec. Sci. 2010, 11, 1679-1703.
Índice de impacto: 1.387     Área-Cuartil: Química, Multidisciplinar – 2º

Martínez-Ballesta, M.C.; Dominguez-Perles, R.; Moreno, D.A.; Muries, B.; Alcaraz-López, C.; Bastías, E.; García-Viguera, C.; Carvajal, M. (2010)
Mineral content in plant food as affected by agricultural practices and its role in promoting human health.
Agron. Sustain. Dev. 2010, 30, 295-309.
Índice de impacto: 1.650     Área-Cuartil: Agronomía – 2º

de Vasconcelos, M.C.B.M., Nunes, F.H.F.M., García- Viguera, C, Bennett, R.B., Mendonça Leite, M.S., Rosa E. A.S, Ferreira-Cardoso, J.V. (2010)
Industrial processing effects on free sugars, starch, fiber and minerals contents of Portuguese and European chestnut fruits (Castanea sativa Mill).
Intl.J.Food Sci. Technol. 2010, 45, 496-505
Índice de impacto: 1.172     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de los Alimentos -2º

Dominguez-Perles, R.; Martínez-Ballesta, M.C.; Carvajal, M.; García-Viguera, C.; Moreno D.A. (2010)
Broccoli-derived byproducts – a promising source of bioactive ingredients.
J. Food Sci. 2010, 75, C383-C392.
Índice de impacto: 1.601     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de Alimentos – 2º

Moreno, D.A.; Pérez-Balibrea, S.; Ferreres, F.; Gil-Izquierdo, A.; García-Viguera, C. (2010)
Acylated anthocyanins in broccoli sprouts.
Food Chemistry 2010, 123, 358-363.
Índice de impacto: 3.146     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de Alimentos – 1º

Francisco, M.; Velasco, P.; Moreno, D.A.; García-Viguera, C.; Cartea, M.E. (2010)
Cooking methods of Brassica rapa affect the preservation of glucosinolates, phenolics and vitamin C.
Food Res. Intl. 2010, 43, 1455-1463.
Índice de impacto: 2.414.    Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de Alimentos – 1º

Pérez-Balibrea, S.; Moreno, D.A.; García-Viguera, C. (2010)
Glucosinolates in broccoli sprouts (Brassica oleracea var. italica) as conditioned by sulphate supply during germination.
J. Food Sci. 2010, 75, C673-C677.
Índice de impacto: 1.601     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de Alimentos – 2º

Truchado, P.; Tourn, E.; Gallez, L.M.; Moreno, D.A.; Ferreres, F.; Tomás-Barberán, F. (2010)
Identification of botanical biomarkers in Argentinean Diplotaxis honeys: Flavonoids and glucosinolates.  
J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 12678-12685.
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de Alimentos – 1º

Alipieva, K.; Petreska, J.; Gil-Izquierdo, A.; Stefova, M.; Evstatieva, L.; Bankova, V. (2010)
Influence of the Extraction Method on the Yield of Flavonoids and Phenolics from Sideritis spp. (Pirin Mountain tea)
Nat. Prod. Communic. 2010, 5, 51-54.
Índice de impacto: 0.745     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de Alimentos – 3º

Oliveira, A.P.; Silva, L.R.; Guedes de Pinho, P.; Gil-Izquierdo, A.; Valentão, P.; Silva, B.M.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B. (2010)
Volatile profiling of Fícus carica varieties by HS-SPME and GC-IT-MS.
Food Chem. 2010, 123, 548-557.
Índice de impacto: 3.146     Área-Cuartil: Ciencia y Tecnología de Alimentos – 1º

Ferreres, F.; Pereira, D.M.; Gil-Izquierdo, A.; Valentão, P.; Botelho, J.; Mouga, T.; Andrade, P. (2010)
HPLC-PAD-APCI-MS metabolite profiling of cytotoxic carotenoids from the echinoderm Marthastherias glacialis (spiny sea-star).
J. Sep. Sci. 2010, 33, 2250-2257.
Índice de impacto: 2.551     Área-Cuartil: Química Analítica,  22/70, Q2.

Ferreres, F.; Pereira, D.M.; Valentão, P.; Oliveira, J.M.A., Faria, J.; Gaspar, L.; Sottomayor, M.; Andrade, P.B. (2010)
Simple and reproducible HPLC-DAD-ESI-MS/MS analysis of alkaloids in Catharanthus roseus roots
Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 2010, 51, 65-69.
Índice de impacto: 2.453     Área-Cuartil: Pharmacology & Pharmacy, 111/237, Q2.

Pereira, D.M.; Faria, J.; Gaspar L.; Ferreres, F.; Valentão, P.; Sottomayor, M.; Andrade, P.B. (2010)
Exploiting C. roseus roots: source of antioxidants.  
Food Chem., 2010, 121, 56-61.
Índice de impacto: 3.146     Área-Cuartil: Food Science and Tecnology, 6/118, Q1.

Ferreres, F.; Pereira, D.M.; Valentão, P.; Andrade, P.B. (2010)
First report of non-coloured flavonoids in Echium plantagineum bee pollen: differentiation of isomers by liquid chromatography/ion trap mass spectrometry.
Rapid Commun. Mass Spectrom., 2010, 24, 801–806.
Índice de impacto: 2.695.    Área-Cuartil: Química analítica, 15/70, Q1.

Ferreres, F.; Taveira, M.; Pereira, D.M.; Valentão, P.; Andrade, P.B. (2010)
Tomato (Lycopersicon esculentum) seeds: new flavonols and cytotoxic effect.
J. Agric. Food Chem., 2010, 58: 2854–2861.
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: Food Science and Tecnology, 10/118, Q1.

Oliveira, A.P.; Silva, L.R.; Ferreres, F.; Guedes de Pinho, P.; Valentão, P.; Silva, B.M.; Pereira, J.A.; Andrade, P.B. (2010)
Chemical assessment and in vitro antioxidant capacity of Ficus carica latex.
J. Agric. Food Chem., 2010, 58, 3393-3398.
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: Food Science and Tecnology, 10/118, Q1.

Pereira, D.M.; Ferreres, F.; Oliveira, J.M.A.; Gaspar, L.; Faria, J.; Valentão, P.; Sottomayor, M., Andrade, P.B. (2010)
Pharmacological effects of Catharanthus roseus root alkaloids in acetylcholinesterase inhibition and cholinergic neurotransmisión.
Phytomedicine, 2010, 17, 646-652.
Índice de impacto: 2.174     Área-Cuartil: Plant Sciences, 46/173, Q2.

Taveira, M.; Silva, L.R.; Vale-Silva, L.A.; Pinto, E.; Valentão, P.; Ferreres, F.; Guedes de Pinho, P.; Andrade, P.B. (2010)
Lycopersicon esculentum seeds: an industrial byproduct as an antimicrobial agent.
J. Agric. Food Chem., 2010, 58, 9529-9536.
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: Food Science and Tecnology, 10/118, Q1.

Valentão, P.; Gonçalves, R.F.; Belo, C.; Guedes de Pinho, P.; Andrade, P.B.; Ferreres, F. (2010)
Improving the knowledge on Piper betle: targeted metabolite analysis and effect on acetylcholinesterase.
J. Sep. Sci. 2010, 33, 3168-3176.
Índice de impacto: 2.551     Área-Cuartil: Química Analítica,  22/70, Q2.

LÓPEZ-GÁLVEZ, F., ALLENDE, A., TRUCHADO, P., MARTÍNEZ-SÁNCHEZ, A., TUDELA, J.A., SELMA, M.V. y GIL, M.I.  (2010)
Suitability of aqueous chlorine dioxide vs sodium hypochlorite as an effective sanitizer preserving quality of fresh-cut lettuce while avoiding by-product formation.
POSTHARVEST BIOL TECHNOL, 42, 53-60.
Índice de impacto: 2,31       Área-Cuartil: FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 1er cuartil.

LÓPEZ-GÁLVEZ, F., GIL, M.I., TRUCHADO, P., SELMA, M.V. y ALLENDE, A., (2010)
Cross-contamination of fresh-cut lettuce after a short-term exposure during pre-washing cannot be controlled after subsequent washing with chlorine dioxide or sodium hypochlorite.
FOOD MICROBIOL, 42, 199-204 
Índice de impacto: 3,22       Área-Cuartil: FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 1er cuartil.

SELMA, M.V., MARTÍNEZ-SÁNCHEZ, A., ALLENDE, A., ROS, M., HERNÁNDEZ, M.T., AND y GIL, M.I. (2010)
Impact of Organic Soil Amendments on Phytochemicals and Microflora of Rocket Leaves (Eruca sativa).
J AGRIC FOOD CHEM, 58, 8331-8337.     
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 1er cuartil.

Pliakoni, E., Nanos, G.; Gil, M.I. (2010)
Two seasonal study of the influence of regulated deficit irrigation and reflective mulch on individual and total phenolic compounds of nectarines at harvest and during storage.
J. Agric. Food Chem. 2010, 58, 11783-11789
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 1er cuartil.

Buendía B., Gil, M.I., Tudela, J.A., Gady, A., Medina, J.J., Soria, C., López, J.M., Tomás-Barberán, F.A. (2010)
HPLC-MS analysis of proanthocyanidin oligomers and other phenolics in 15 strawberry cultivars.
J. Agric. Food Chem., 2010, 58, 3916-3926
Índice de impacto: 2.469     Área-Cuartil: FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY, 1er cuartil.

Alcaráz-López C., Martínez-Ballesta M.C., Dominguez-Perles R., Moreno D.A.., Muries B., García-Viguera C., Carvajal M.  (2010)
Efecto del tipo de fertilización en el contenido mineral en vegetales.
Vida RURAL  316: 72-76 (2010).

Dominguez-Perles R., García-Viguera C., Moreno D.A. (2010)
Bioactives from broccoli by-products.
Food Engineering and Ingredients 35: 22-25 (2010).

Gil-Izquierdo, A. (2010)
Isoflavonas
http://www.alimentosfuncionales.org

Tomás-Barberán, F.A.; Gil-Izquierdo, A.; Terriza, A. (2010)
¿Conocemos los alimentos funcionales de nuestros lineales?.
Quécom.es (www.Qcom.es), 5, 4-5

 

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